Old School Building, Hornsey Road, London 

Across the the Grade II-listed building of the former Hornsey Road Baths & Laundry lies a late-19th-century Arts+Craft former school building, which was used as construction skills training centre until recent years. 
 
The unique qualities of the existing, decorative facade will be retained and restored to their former glory. A new building within the site boundaries and an extension to the existing school hall building are added, in sleek, minimalist, contemporary style.  
 
The existing scalloped boundary wall along the public pavement and the retained historic front facade form a lush green entrance space to the newly created five townhouses within the former school hall. Two new upper floors are created to provide bedrooms and bathrooms, set back at a distance behind the ridge of the former school building.  
 
The space between the terrace of new, projecting gable walls and the pitched roof of the school hall forms concealed roof terraces for each house, further private amenity in addition to the ground floor rear patios. Set perpendicular to the former school hall building, a new block is added, providing new flats over four floors.  
 
The scheme also aims to retain an existing building at the northern end of the plot as community use. The new and extended building envelopes envisage coloured terracotta tiles as cladding materials. These are in deliberate contrast to the facing brick and natural stone finishes of the existing building to show the distinction between old and new. 

Old School Building, Hornsey Road, London 

Across the the Grade II-listed building of the former Hornsey Road Baths & Laundry lies a late-19th-century Arts+Craft former school building, which was used as construction skills training centre until recent years. 
 
The unique qualities of the existing, decorative facade will be retained and restored to their former glory. A new building within the site boundaries and an extension to the existing school hall building are added, in sleek, minimalist, contemporary style.  
 
The existing scalloped boundary wall along the public pavement and the retained historic front facade form a lush green entrance space to the newly created five townhouses within the former school hall. Two new upper floors are created to provide bedrooms and bathrooms, set back at a distance behind the ridge of the former school building.  
 
The space between the terrace of new, projecting gable walls and the pitched roof of the school hall forms concealed roof terraces for each house, further private amenity in addition to the ground floor rear patios. Set perpendicular to the former school hall building, a new block is added, providing new flats over four floors.  
 
The scheme also aims to retain an existing building at the northern end of the plot as community use. The new and extended building envelopes envisage coloured terracotta tiles as cladding materials. These are in deliberate contrast to the facing brick and natural stone finishes of the existing building to show the distinction between old and new. 
Our site uses cookies. For more information, see our cookie policy. Accept cookies and close
Reject cookies Manage settings