Melton Road, Leicester 

The developer has commissioned ROA to establish a design brief for the redevelopment of a site in Leicester. The site is situated approximately 2.3 miles north of the city centre, embedded between a four lane A-road resulting in heavy traffic and the parklands and water reservoirs, which are part of a 340 acre network of lakes and forestry. The surrounding area is a mix of commercial estates and low build residential areas.  
 
ROA developed a semi-dense patter of terraced, incremental dwelling houses of two to three storeys, with a 5-storey building at the site entrance acting as landmark and providing flats. The dominating finish of the development is proposed to be light coloured render as a bold and recognisable design statement. The buildings flanking the busy road ac like a sound barrier with only fixed windows in the outward walls.  
 
Along all other boundaries, the terraced buildings are set in segments, allowing gaps between the buildings to visually open up the site to the surrounding parkland. Inside the perforated ring of perimeter buildings, there are further clusters of terraced buildings, defining the public spaces with sports ground, all within a pedestrian zone style core of the development. Cars would circulate in a one way system along the perimeter buildings, with on-street parking provided, together with spaces for car sharing.  
 
The prevailing appearance of the development is light, airy, green, and secluded, yet intertwined with the nature reserve. The incremental building typology allows an openness and density at the same time. 

Melton Road, Leicester 

The developer has commissioned ROA to establish a design brief for the redevelopment of a site in Leicester. The site is situated approximately 2.3 miles north of the city centre, embedded between a four lane A-road resulting in heavy traffic and the parklands and water reservoirs, which are part of a 340 acre network of lakes and forestry. The surrounding area is a mix of commercial estates and low build residential areas. 
 
ROA developed a semi-dense patter of terraced, incremental dwelling houses of two to three storeys, with a 5-storey building at the site entrance acting as landmark and providing flats. The dominating finish of the development is proposed to be light coloured render as a bold and recognisable design statement. The buildings flanking the busy road ac like a sound barrier with only fixed windows in the outward walls. 
 
Along all other boundaries, the terraced buildings are set in segments, allowing gaps between the buildings to visually open up the site to the surrounding parkland. Inside the perforated ring of perimeter buildings, there are further clusters of terraced buildings, defining the public spaces with sports ground, all within a pedestrian zone style core of the development. Cars would circulate in a one way system along the perimeter buildings, with on-street parking provided, together with spaces for car sharing. 
 
The prevailing appearance of the development is light, airy, green, and secluded, yet intertwined with the nature reserve. The incremental building typology allows an openness and density at the same time. 
Our site uses cookies. For more information, see our cookie policy. Accept cookies and close
Reject cookies Manage settings