Stanmore, London 

The brief for this unusual project in Stanmore included a spacious open plan living, a basement that didnt feel dark and disconnected from the above ground spaces, an incorporated garage, and several bedrooms for a building apt for multi-generation living.  
 
The resulting volume of the combined spaces would translate into a four-storey building. The site is embedded in a neighbourhood where the prevailing scale of the surrounding buildings are bungalows or two storey buildings. The ground floor was partially formed as a mezzanine and the central portion of the first floor cut out. This created a double- and triple-storey main space, merging basement, ground and first floor hallways into one impressive meandering, light filled core. We introduced a roof shape, which curves from the first floor of the front facade and caps the building at the second floor level at the rear. This approach avoided that the four-storey building would appear disproportionate and bulky in this suburban setting.  
 
The basement and split level ground floors were fitted with a continuous double-storey glazed curtain wall. This awarded the basement the same qualities of an airy and light-filled above ground space. A cantilever bridge over the rear basement patio connects the garden with the ground floor level. 
 

Stanmore, London 

The brief for this unusual project in Stanmore included a spacious open plan living, a basement that didnt feel dark and disconnected from the above ground spaces, an incorporated garage, and several bedrooms for a building apt for multi-generation living. 
 
The resulting volume of the combined spaces would translate into a four-storey building. The site is embedded in a neighbourhood where the prevailing scale of the surrounding buildings are bungalows or two storey buildings. The ground floor was partially formed as a mezzanine and the central portion of the first floor cut out. This created a double- and triple-storey main space, merging basement, ground and first floor hallways into one impressive meandering, light filled core. We introduced a roof shape, which curves from the first floor of the front facade and caps the building at the second floor level at the rear. This approach avoided that the four-storey building would appear disproportionate and bulky in this suburban setting. 
 
The basement and split level ground floors were fitted with a continuous double-storey glazed curtain wall. This awarded the basement the same qualities of an airy and light-filled above ground space. A cantilever bridge over the rear basement patio connects the garden with the ground floor level. 
 
Our site uses cookies. For more information, see our cookie policy. Accept cookies and close
Reject cookies Manage settings